Amerikanska blåbär, en lättskött bärbuske som ger stor skörd

Amerikanska blåbär är en så lättsam buske att ha att göra med och höstfärgen är makalöst röd och dekorativ. Det finns lägre och högre varianter och de kräver inte någon egentlig beskärning, man kan gallra lite om man tycker att de blir för täta, eller klippa av dem på höjden om de drar iväg för mycket för vad som passar i din trädgård. Annars kräver de inte så mycket annat än lite torvblandad jord (lågt ph, surjordsväxt) och vatten för att ge en stor skörd av goda bär.

Vi planterade buskarna hos oss sent på hösten förra året (2021) och de gav helt OK skörd redan i år. Jag har sju buskar av blandade sorter och har fastnat extra för Patriot som gav många goda och stora bär. Lily snart 4 år står på näsan in bland bladen och letar efter de mogna bären varje dag sen ett par veckor tillbaka. Vilken lyx att stoppa munnen full av egna bär! Ganska lagom mognade blåbären när våra remonterade smultron Rügen hamnat på efterkälken som annars har varit en riktig hit hela sommaren. 

Målet med mina blåbärsbuskar är att skapa en inramande liten häck kring altanen vid vår lilla gäststuga och fortsätta på temat odla ätbart. Under blåbären breder allåkerbären ut sig som en fin ljusgrön matta, läs mer om allåkerbär här. Smart med en marktäckare för att förhindra att ogräset tar över helt och hållet mellan blåbärsbuskarna. 

Tilltalsnamn Amerikanska Blåbär

Latin Vaccinium corymbosum

Ursprung 
Ö Kanada, NC - Ö USA

Årighet Perenn 

Växtzon
1-4(5), beroende på variant 

Växtsätt
Buskigt, upprätt

Höjd
60-200 cm, beroende på variant 

Planteringsavstånd
100-150 cm, buskarna blir ofta stora och breda 

Bladverk Blankt grönt, mycket dekorativt eldrött under hösten

Färgvariationer/varianter Bl.a. Bluecrop, Patriot, Northcountry, Northblue, Goldtraube, Duke, Pelle, Olle, Bluejay, Birgitta Blue, Bluegold, Reka, Bonus m.fl.
Det finns också en variant med rosa bär, Pink Marmalade och Pink Lemonade. 

Blommar Maj-Juni, vita blommor 

Skördetid Juli-Augusti. Bären kommer på fjolårsskotten som satt anlag för blommor under sommaren och hösten året innan skörd. En väletablerad planta kan ge flera kilo bär!

Favorit recept Blåbärsmuffins med havresmul, Blåbärsbagels, French toast med blåbär och vispad mascarpone, Blåbärssylt, Granola med kardemumma & blåbär, American pancakes med blåbär 

Förvaring & användning Amerikanska blåbär har god hållbarhet och står sig fint i kylskåp i upp till 1-2 veckor. Styckfrys dem gärna genom att lägga blåbären utspridda på en plåt i frysen innan du stoppar dem i påsar, så är det senare lätt att ta fram så mycket som du behöver.

Skötsel Amerikanska blåbär är en enkel och dekorativ bärbuske som i stort sätt sköter sig själv om du har gett den rätt förutsättning med torvblandad jord och lite extra vatten om sommaren är varm och torr. 
Plantera minst två olika sorter för en rikligare skörd. Vissa varianter är förvisso självfertila medans andra behöver en annan variant för god skörd.
Var försiktig när du rensar ogräs och gräv inte runt om busken efter etablering, blåbärens rötter är mycket ytliga. 

Växtplats Sol till halvskugga, skyddad från stark blåst 

Jord Torvblandad planteringsjord alt. blåbärs- och rhododendronjord. Fuktig jord, lågt ph - kemiskt sur, kalkfattig, mullrik, väldränerad jord. Växer också helt okej i lerjord, men växer då relativt långsamt. Använd dig gärna av täckbark för att behålla fuktighet i jorden och efterlikna blåbärens naturliga växtmiljö. 

Planteringstid Tidig vår till sen höst

Plantera blåbär
, läs instruktion här. 

Påminnelse: Blåbären har ytliga rötter, var försiktig med att gräva runt om kring när de är etablerade. 

Vattning Vattna rikligt en gång i veckan under sommarens varma månader, speciellt om det är torrt. 

Näring Gödsla med kalkfattigt gödsel, ex. blåbärs- och rhododendrongödsel. Gödsla vid nyplantering samt på våren, gödsla inte från midsommar eller senare under säsongen.

Beskärning Blåbärsbuskar behöver i regel inte beskäras alls. Men vid behov kan man under vårvintern (mars-april) ta bort döda eller skadade grenar.
Det går också bra att tunna ut grenar om man vill ha en luftigare buske, eller klippa in långa grenar för att få ett mer kompakt form.

Förökning Det går bra att föröka blåbär genom att ta sticklingar från årsskotten under sommaren. Klipp ett skott på ca. 20 cm, precis under en knopp. Använd gärna ett rotningsstimulerande medel för bättre resultat, t.ex. Clonex. Sätt skottet i planteringsjord och håll jorden fuktig. 
Sara Bäckmo har gjort flera informativa filmer om att ta sticklingar på blåbärsbuskar, se mer här.

Det går att så Amerikanska blåbär från frön även om det kan vara lite knepigt och det tar lång tid innan du kan skörda dina första blåbär, räkna med 4-5 år. 
Amerikanska blåbärsfrön är ljusgroende och kan behöva stratifiera (köldbehandlas) innan de gror.  

Grotid
 ca. 20-30 dagar 

Frön finns att köpa bl.a. här. 

 


Vi blir jätteglada om du skriver till oss! Lämna gärna en liten kommentar här. Vår blog är modererad, kommentarer granskas innan de publiceras.