Plantera blåbär - steg för steg

Så här planterar du blåbärsbuskar:

När kan jag plantera mina blåbärsbuskar? En krukodlad blåbärsbuske går bra att plantera från tidig vår till sen höst. 

1. Bestäm växtplats. Välj en skyddad, varm plats. Gärna i söderläge skyddad mot stark blåst. Beroende på sort trivs de i zon 1-4(5).

2. Vattna igenom krukan ordentligt. Ställ krukan i en hink med vatten ett tag innan plantering så att rotsystemet hinner bli genomvattnat. 

2. Gräv en grop och luckra sidorna ordentligt. Det hjälper rötterna att få bra fäste. Gropen bör vara minst 40 cm djup och cirka 60 cm bred.

3. Optimera jordförhållanden, försura jorden. Blanda planteringsjord med torv eller använd dig av blåbärs- och rhododendronjord eftersom blåbär är en surjordsväxt och vill ha ett lågt ph-värde för att trivas. De trivs också bäst i kalkfattig jord. Fyll ut i hålet med jordblandningen runt om busken. Obs - plantera inte i enbart torv, busken behöver också näringsrik jord. 

4. Plantera busken. Hantera rötterna de känsliga rötterna varsamt och plantera busken i samma nivå som den stod i krukan. 

5. Tryck till jorden runt om, vattna rikligt och lägg gärna täckbark ovanpå för att behålla fukten i marken och efterlikna den naturliga växtplatsen för blåbär. 

Påminnelse:

- Inte alla blåbärsbuskar är självfertila, plantera med fördel flera olika sorter tillsammans för att säkerställa god skörd.

- Blåbären har ytliga rötter, var försiktig med att gräva runt om kring när de är etablerade. 

- För riklig skörd vattna gärna extra under sommaren om vädret är torrt och varmt.

- Gödsla gärna under våren med blåbär- och rhododendrongödsel. 

Läs mer om amerikanska blåbär här. 


Vi blir jätteglada om du skriver till oss! Lämna gärna en liten kommentar här. Vår blog är modererad, kommentarer granskas innan de publiceras.