Ta frön från Zinnia

 

I slutet av augusti och under första halvan av september är den bästa tiden för att spara fröer från trädgårdens sommarblommor.

Ofta är fröerna fina fram till första frost och går bra att plocka in även senare än så. Men när hösten kommer krypande och så småningom också första frost följer fukt. Är frökapslarna för blöta blir de lätt angripna av mögel eller svamp och fröerna kan också ruttna att vätan.

Plocka gärna in frökapslarna en solig dag så kan du plocka av fröerna direkt. Är frökapslarna ändå fuktiga, lägg dem på en kökshandduk inomhus och låt dem torka ordentligt i ett par dagar. 

Zinnian är en tacksam blomma att ta frön ifrån. Fröerna är små svarta och pilformade. De sitter fast runt basen av blomman och är lätta att hitta. Lägg dina frökapslar på ett vitt papper och dra försiktigt av bladen. Separera frön från torkade blomdelar och förvara dem torrt och mörkt. I ett kaffefilter eller en liten papperspåse är perfekt. 

Glöm inte att skriva på påsen vilken typ av frön det är och från vilket år de är plockade. 

 

 

 

 

 


Vi blir jätteglada om du skriver till oss! Lämna gärna en liten kommentar här. Vår blog är modererad, kommentarer granskas innan de publiceras.