Vad behöver en stor kanin och passar det oss i vår familj?

Vad väger en Fransk Vädur? En Fransk Vädur är en stor kompis, de väger normalt mellan 5-6 kg. Det händer i vissa fall att de närmar sig upp mot 8 kg.-sträcket. Vilket går att likställa med en riktigt stor katt eller en ganska rejäl liten hund. För att få ett lite bättre grepp om storleken, kan vi jämföra med vår Dvärgschnauzer Ester, som är en stor modell av rasen och väger mellan 8-9 kg. 

I rasstandarden för Fransk Vädur finns heller inget övre tak gällande föredragen vikt och över 5,51 kg. ger högre poäng på utställning. Se nedan tabell och läs gärna mer på Svenska Vädursklubbens hemsida.

Ålder i månader/Idealvikt i kg

4 intill 5 mån - 3,9 kg.
5 intill 6 mån - 4,5 kg.
6 intill 7 mån - 5,0 kg.
7 intill 8 mån - 5,3 kg.

Vikt som vuxen/poängskala

-4,80 kg - 0 poäng
4,81-5,20 kg - 3 poäng
5,21-5,50 kg - 4 poäng
5,51 och högre ​- 5 poäng

Vad innebär det att ha en stor kanin jämförelsevis med en dvärgkanin? Jo, det finns ett par saker att tänka på.

Att ha en stor kanin har många fördelar, den är rejäl och på många sätt inte lika ömtålig som en dvärgkanin, ofta är de också något lugnare att hantera. 

Det är sällan en kanin, oavsett ras, tycker om att att bli upplyft eller buren därför rekommenderar jag gärna en Fransk Vädur till mindre barn, men varför då? Först vill jag nämna att det finns undantag till alla regler, om kaninen är mycket väl socialiserade, dagligen upplyfta, burna och hanterade som ungar. Då finns det en och annan kanin som ändå på sikt också som vuxen tycker att det är helt okej. 

Därför finns det stor favör i min mening att skaffa en Fransk Vädur till mindre barn, då det inte blir lika naturligt att ta upp kaninen i tid och otid, utan istället sätta sig ner och ha kaninen i knäet. Det förebygger olyckor och är trevligt för både barn och kanin. 

En stor kanin behöver också betydligt större ytor att röra sig på, även om ingen kanin trivs instängd i en liten bur. Det är viktigt att låta unga kaniner röra sig mycket för att bygga upp en hälsosam kropp med starka ligament och bra muskulatur. En vuxen och äldre kanin behöver sedan röra sig  ordentligt och regelbundet för att underhålla en sund kropp såväl som sinne. Kaniner är både sällskapliga och har av naturen mycket spring i benen, en glad kanin får vara ute och röra sig varje dag!

Om det här är i en inhängnad hage utomhus eller helt respektive delvis frigående inne i en lägenhet eller ett hus, är i min mening sekundärt. Bara det finns utrymme för lek och rörelse. 


Vi blir jätteglada om du skriver till oss! Lämna gärna en liten kommentar här. Vår blog är modererad, kommentarer granskas innan de publiceras.