Fågelholk i stengodskeramik - tillverkningsprocess

Våra fågelholkar av stengodskeramik är den första keramikprodukt som vi tog fram tillsammans med Studion i Mumbai och därför väldigt kär. 

Eftersom det är ont om gamla träd med naturliga håligheter för våra vänner småfåglarna att bygga sina bon i är det ett mycket välkommet tillskott i våra trädgårdar när vi sätter upp fågelholkar åt dem.

Under sommaren för att bygga sina bon och husera de små fågelfamiljerna under häckning. Under vintern som skydd för väder och vind för de småfåglar som ofta stannar hos oss under de kalla årstiderna - så som Blåmesar, Talgoxar och Pilfinkar. 

Fågelholkarna är handgjorda av våra mycket skickliga keramiker i Mumbai. Med sina detaljrika dekorationer är holken en iögonfallande pärla för din trädgård och utomhusmiljö. De finns i naturliga färgskalor så som benvitt, ljusgrått, mossgrönt och mörkbrunt. Och några exemplar som vi gjorde i färgstarka, glada färger - lila, orange, blå och turkos. Det går att beställa din egen design - leveranstiden är då ca 10-12 veckor eftersom de tillverkas efter beställning. Kontakta oss på hej@ornastradgard.com

Utformning, mått och dimensioner så som placering av ingångshålet, djup, bredd och höjd är utformad för att passa våra vanligaste småfåglar. Eftersom alla holkar är handgjorda kan måtten skilja sig något från holk till holk, men de mått vi utgår från är:

Ingångshål: ca. 2,5 cm
Höjd: 33 cm
Bredd/djup: 17 cm

Vikt: ca. 3 kg. 

Med tanke på att leran genomgår en viss grad av krympning först under torkning och sedan under bränning i keramikugnen anpassas storleken innan för att möta kraven efter färdigställning. 

Leran som vi använder är känd för sina mycket goda isoleringsegenskaper - håller holken sval på sommaren och varm på vintern. 

Första steget i tillverkningsprocessen är att knåda leran (eng: wedge)
Det är viktigt att knådar leran ordentligt för att göra den smidig att arbeta med, för utjämna eventuella hårda eller mjuka partier så att leran får en jämn och fin konsistens samt för att få bort alla eventuella små luftbubblor. Det gör att leran blir enformig att arbeta med, får en jämn och fin krypning och håller struktur och form i ugnen under bränning. 

När leran är ordentligt knådad är det dags att börja forma våra holkar - det kan göras med två olika metorder. Beroende på hur hög luftfuktigheten är under den årstid som tillverkningen sker bestämmer keramikern för att antingen använda sig av formar för att pressa fuktig lera eller gjutning med flytande lera, för att forma basen av holken.

Formarna är tillverkade av gips och gjorda för hand, en form kan användas upp till 20 tillfällen innan de så småningom går sönder. 

Under tillverkningen av den första omgången holkar laborerade vi med olika materialval och designvarianter. Några holkar tappade formen under torkning, lutade eller gick sönder under den första bränningen i keramikugnen. Vi fick anpassa och prova oss fram tills vi hittade rätt metoder.
Allt handlar om vilken lera, hur hög fuktprocent den innehåller och vilken teknik som används vid tillverkning. Vi lärde oss mycket under det första tillverkningstillfället och kommer att göra vissa justeringar till nästa omgång för bl.a. bättre passform för taket. 

Krympningen börjar redan innan holken placeras i ugnen. När holken torkar i sin form tappar leran sakta i fuktprocent och leran blir fast och stadig. 

När basformen är färdig och har torkat på hyllan i sin form i mellan 2-5 dagar beroende på klimat och luftfuktighet lyfts den ur formen och detaljer adderas för hand.

Små dekorationer så som svampar och mönster och bl.a. små hål i botten för att släppa ut eventuellt vatten, om regn kommer in i holken. Därefter formas och dekoreras taket för hand för att passa basen stadigt.

När alla dekorationer är på plats placeras holkarna på hyllor igen ytterligare ett par dagar för att sakta torka inför den första bränningen i keramikungnen. 

fågelholk tak

Den första bränningen den så kallade skröjbränningen (också kallad rågodsbränning eller biskvibränning) sker på ungefär 1800 f (ca. 950-1000°c) i ungefär en dag innan ugnen kan öppnas, därefter får keramiken stå kvar i ugnen och svalna - det tar det ytterligare ungefär en dag. Efter den första bränningen är keramiken stark och tålig och redo för att glaseras. Under skröjbränningen finns det en risk att keramiken spricker eller exploderar, om så skulle hända kan man lägga den brända leran/keramiken i vatten och återanvända den i nya alster. Lera är verkligen ett fantastiskt material som ger oss en ny chans om och om igen. 

Glasyren är en mix av blyfria och skonsamma färgpigment tillsammans med vatten som appliceras på den rena brända leran genom olika tekniker. Glaseringen sker genom att färgblandningar droppas, hälls, sprayas, borstas och appliceras med svamp av våra erfarna keramiker. 

Genom att utgå från en stengodslera i ljus nyans kan man sedan använda hela spektrat av klara, starka färger på glasyren och få ett fint slutresultat oavsett vilka kulörer man vill använda sig av.

När fågelholkarna är glaserade och torkade är det dags för den sista bränningen den så kallade glasyrbränningen i keramikugnen, den sker på högre temperatur i 2350 f (ca 1300°c) i ytterligare en dag där efter ca. en dag för att svalna efter att ugnen har öppnats.

När holkarna har svalnat är de äntligen färdiga att varsamt packas och levereras till oss!